söndag 19 april 2009

Altanen ska bli fräsch!


Söndag morgon i Mariestad. Solen skiner från en klarblå himmel men det ser lite kallt ut. Idag finns det nog ingen återvändo ändå - det är dags att tvätta altanen, klippa gräset och fixa ute överhuvudtaget.

När vår altan var klar för ett antal år sedan behandlade vi den med pigmenterad uteolja och den har verkligen hållt sig bra. När man pigmenterar en olja håller den sig bättre än att använda en helt klar olja. Därefter har Jotuns terasslasyr kommit som är ett bättre alternativ. Det finns många kulörer att välja mellan och underhållsintevallerna är längre. Den klarar sig upp till tre år. När man använder vanlig olja är det viktigt att olja in minst en gång om året, gärna två, en gång på våren och en gång på hösten.

I år tror jag att jag ska testa Alcros trallrent, ett pulver man blandar med vatten, vilket ska vara mycket effektivt. Om jag får bort det mesta av den pigmenterade oljan ska jag välja en snygg terasslasyr, t ex mahogny. I annat fall får det bli olja igen. Det blir aldrig snyggt att ta på en annan kulör på en befintlig. Vill man det så är nog slipning av altanen först det enda alternativet.

Inga kommentarer: